El grafè i les llavors: dos materials per un futur sostenible

Clúster Mav,

L’anomenada generació Z està molt conscienciada amb el medi ambient, l’aprofitament de recursos i els materials de futur, i això es veu reflectit en els projectes de final de grau que han presentat els alumnes d’Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. El desenvolupament dels treballs ha permès entendre i copsar els interessos, preocupacions i motivacions de la generació del futur, de la societat i del disseny. Destaquem dos projectes d’alumnes basats en la creació de nous productes a partir de materials primaris com les llavors o un material revolucionari com el grafè. 

Seeds, peces de roba a partir de llavors

Seeds és un projecte de moda basat en l’ús  de les llavors per a dissenyar peces de roba sostenibles. El projecte, creat per lestudiant Sara Unzueta, consisteix en la creació de peces de roba a partir de les llavors,  la impressió 3D i el creixement darrels de forma controlada. El procediment comença amb la impressió 3D del patró de la peça amb les dimensions del consumidor. Aquest motllo somple de llavors i posteriorment es sembra. Les llavors germinen transformant-se en arrels que creixen agafant la forma del patró de la peça. El resultat es concreta amb una peça de roba creada a base darrels. Aquelles parts de la peça que hagin quedat separades, suniran mitjançant fil de yuca.

El projecte promou lSlow Fashion com a reivindicació al consum postmodern que ha canviat la manera de comprar i consumir de la societat. Dins d'aquest nou concepte de moda ecològica, el projecte forma part dels Growing Tèxtils, disciplina que proposa alternatives sostenibles en la indústria tèxtil futura. 

  


Seeds. Sara Unzueta from ELISAVA Disseny i Enginyeria BCN on Vimeo. Alumna del Grau en Disseny i Innovació i del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

PIELVIVA, el grafè per recuperar la mobilitat muscular 

"Matter make Design" de Marta Gómez de Gispert és un projecte que té com a objectiu posar la matèria al límit generant noves oportunitats de mercat basades en el unificació de diferents disciplines metodològiques.

Partint del carboni, l'element més abundant de la natura, es crea PIELVIVA. PIELVIVA és un adhesiu ultra-wearable per a la pell capaç d'invertir la funcionalitat muscular en cas de disfunció parcial, mitjançant un biopolímer.


Matter_Make_Design_Video_Presentacion.mp4 from ELISAVA Disseny i Enginyeria BCN on Vimeo. Marta Gómez de Gispert, alumna del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial.

La investigació en materials és un pilar fundamental d’Elisava que es treballa tant en els projectes dalumnes de grau com des del departament dI+D, Elisava Research.  Tota la interpretació i coneixement de materials es concentra a la plataforma de Materials Narratives. La plataforma, d’àmbit internacional, es basa en lexperimentació, el disseny i lenginyeria per innovar a través de nous materials. Des de la plataforma sinvestiga de forma aplicada com els materials del nostre entorn poden entendres.

Basant-se en l'experimentació i el disseny a través de nous materials, porta anys investigant en com els materials del nostre entorn es poden entendre de forma integral i des d'una perspectiva social, cultural, sostenible i tecnològica. 

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies